Repertoire
Zefiro Torna BTHVN
Birsen Uçar: zang, tekst, gesproken woord (bekend van Hydrogen Sea)
Mathis Van Cleynenbreugel: tenor, hoorn
Jurgen De bruyn: romantische gitaar, mandoline, luit, electronics, concept, muzikale leiding
Benjamin Glorieux: cello, electronics
Pak Yan Lau: toy pianos/ electronics, trash synths
Frederik Croene: piano
Yannick Willox: geluidsingenieur
Jean-Lou Caglar: lichtdesign
SEAD Network
Pieter Steyaert (BE): installatie
Zefiro Torna en het SEAD network (Space Ecologies Art & Design) werken een concertinstallatie uit die de motieven uit Beethovens oeuvre linken aan het thema natuur versus mens, maatschappij en wetenschap. Filosofische leidraad is het vooruitgangsoptimisme weerspiegeld in diens allegorische ballet Die Geschöpfe des Prometheus. Daarin brengt een titaan het vuur naar de aarde om de mens te bevrijden van het dictaat van de goden. Wetenschap en kunst leiden er tot een nieuwe moraal.
Beethovens Pastorale als leidraad
Beethoven was een groot natuurliefhebber. Hij vond er rust en inspiratie, en bracht de zomer dan ook meestal door in Heiligenstadt, ver weg van de Weense drukte. “Niemand kan zoveel van het platteland houden als ik”, zei hij, “want bossen, bomen en rotsen maken de echo die de mens zo graag wil horen.” De Pastorale symfonie – zijn Zesde Symfonie in F opus 68 – brengt als nooit tevoren hulde aan de natuur. In de voor die tijd atypische vijfdelige symfonie schetst Beethoven opeenvolgend het ontwaken van het land, een ruisende beek, het samenzijn van mensen, een dramatisch onweer en een slotlied van vrolijke herders die hun dankbaarheid uiten na het overtrekken van de storm.
De voorstelling PAST >| ORALE volgt eenzelfde structuur en ontrafelt de symfonie tegelijk tot haar essentie. Vanuit die kleine motieven of klankscherven creëert het hybride ensemble nieuwe composities die de menselijke natuur en de zielskracht verbeelden. Het resultaat is een zonderlinge omgeving, waarin klassieke muziek, gesproken woord, geluidskunst en electropop op elkaar inwerken.
Humanisme > Transhumanisme
Het internationale netwerk van artiesten, wetenschappers, ingenieurs en activisten SEAD network verzet zich tegen een dystopische wereld getekend door ontwrichte maatschappelijke systemen, xenofobie, markteconomisch denken en ecologische problematieken. In hun bio-art projecten leggen ze de relatie bloot tussen de natuur en de computerisering van de maatschappij, en laten zo ecologie, technologie en lokale sociale en culturele gebruiken en tradities met elkaar interageren. SEAD kneedt de toekomst op een eigenzinnig manier tot een nieuwe vorm.
Voor PAST >l ORALE werkte Pieter Steyaert – medeoprichter van SEAD – een utopisch ecosysteem uit, waarbij de natuur, mens en technologie een symbiotische relatie aangaan. Binnen deze biosfeer geven geluidskunst en muziek mee vorm aan een ecologie van microscopische levensvormen: de frequenties en patronen uit de muziek beïnvloeden de condities waarbinnen deze levende materie zich bevindt. Via microscopische beeldcaptatie, projecties en belichting wordt deze verborgen wereld zichtbaar voor publiek én performers.
Hybride gezang en klanken voortgebracht door het bionische instrumentarium transporteren de toehoorder/schouwer im glückliche Fahrt naar een nieuwe tijd en ruimte.
-
Collaboration
-
Composition
-
Curating
-
Education
-
Repertoire